Ända sedan 1926 har vi i Sverige lagstadgad rättighet att begravas borgerligt. Samma lag säger även att vad vi väljer är en privat angelägenhet.
I en borgerlig begravningsceremoni är det helt upp till var och en att bestämma hur akten skall se ut. Många tror att en borgerlig begravning är fri från religiösa inslag, men så är alltså inte fallet. Poängen med en borgerlig ceremoni är att man bestämmer själv.
Vem som helst kan välja att hålla en borgerlig ceremoni, oberoende av vilken tro man bekänner sig till. Istället för en präst utser man någon som vill förrätta begravningsakten – den kan vara en anhörig, en familjemedlem, en vän eller annan lämplig person. Det finns inga lagar som hindrar i det fallet. Många kommuner har egna begravningsförrättare, och likaså har många begravningsbyråer utbildade officianter.
Med stöd av begravningslagen är Svenska Kyrkan (huvudmannen) skyldig att tillhandahålla lämplig lokal oavsett vilket trossamfund den döde tillhör. Vanligtvis sker ceremonin i de befintliga krematorie- eller begravningskapellen.
Är gästerna vid begravningen så många att de inte får plats i dessa kapell, skall huvudmannen kunna ställa en annan lokal till förfogande. Som anhörig har man självfallet också rätten att hålla ceremonin i en helt annan lokal än de som kyrkan anvisar, men i det fallet får man räkna med att själv stå för eventuell hyreskostnad.
Men man är inte begränsad till att hålla begravningsakten i just dessa lokaler. Det går alldeles utmärkt att hålla begravningen ute i det fria, hemma i trädgården eller egentligen var som helst, så länge det är möjligt rent praktiskt.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.